Egipt znany jest głównie ze sfinksów i piramid oraz wielkich pustyni, które ciągną się kilometrami i przez które przejdziesz jedynie dzięki wielbłądowi. Jednak odwiedzający często zapominają wspominać o jedzeniu, jakiego mogli posmakować podczas swojej podróży. Egipt ma bardzo smaczne potrawy, dobrze doprawione i jeśli jesteś smakoszem i kochasz podróże to bez chwili namysłu wal do Egiptu. Na śniadanie Egipcjanie je się Koszari, czyli mieszankę makaronu, soczewicy, ryżu i cieciorki polane grubym kożuchem sosu pomidorowego, brzmi bardzo podobnie, co do włoskiego spaghetti prawda. Bierze się to stąd, że kuchnia Egiptu jest mieszanką wpływów kulinarnych Libanu, Grecji, Syrii, Włoch, Turcji i Sudanu. Właśnie Koszari rozpoczyna dzień każdego Egipcjanina, jest to bardzo popularny i pożywny posiłek, dlatego na rożnych targach i rynkach jest podawane na zamówienie, kilkadziesiąt kucharzy uwija się przy takich stoiskach i wydaje Koszari porcjami. Dodatkowo jest bardzo tanie. Na lunch zamawia się falafele znane również u nas w Polsce, to kulki z soczewicy posypane kolendrą smażone w głębokim tłuszczu. Na kolację można kupić pizzę czy spaghetti, ale i kibdę, grillowaną wątróbkę z cebulką i papryką.
[Głosów:0 Średnia:0/5]