Duszenie ryb

Ryba ma mnóstwo składników odżywczych, niezależnie od tego, czy jest to ryba pochodzenia słodkowodnego, czy ryba z morza lub oceanu. Należy zrobić co tylko w naszej mocy, aby zachować owe drogocenne składniki odżywcze zawarte w rybach. Ryby tracą najwięcej oczywiście na smażeniu ich w głębokim tłuszczu. Aby uchronić się przed takimi nadmiernymi utratami witamin i minerałów, warto rybę dusić. Dusić ryby powinniśmy w małych porcjach, dlatego przed duszeniem trzeba pokroić rybę. Jeśli mamy do czynienia z małymi rybkami, można udusić je w całości. Duszenie ryby nie powinno odbywać się na płycie kuchennej, bo w ten sposób ryba szybko się przypala. Do duszenia ryby najlepiej nadaje się piekarnik. Ryby przygotowane do duszenia powinny zostać wrzucone do naczynia żaroodpornego albo do naczynia, które można szczelnie przykryć przykrywką. W naczyniu należy ułożyć je warstwami, brzuszki ryb powinny być skierowane do góry, wtedy proces duszenia jak najmniej osłabia taką rybę. Każda kolejna warstwa powinna być układana już w innym kierunku.

www.mediaelite.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ